Evaluare

Evaluarea imobilului

Necesitatea unei evaluări independente a proprietății imobiliare a apărut cel puțin o dată în viața oricărui proprietar. În practică, evaluarea imobilelor se referă la următoarele servicii:

  • evaluarea terenurilor.
  • evaluarea structurilor și clădirilor.
  • evaluarea spațiilor rezidențiale (evaluarea locuințelor, apartamentelor).
  • evaluarea construcției în curs.

Când apare necesitatea unei evaluări independente a proprietății imobiliare?

Necesitatea de a evalua bunurile imobile poate apărea în cazurile în care proprietarul dorește să-și închirieze proprietatea sau să o vândă; sau pentru a face proprietatea imobiliară o parte din capitalul social al companiei; sau să-i pună în depozit. Evaluarea imobiliară se realizează atât în ​​cazul asigurării, cât și la calculul sumei impozitului.

Termenul "evaluare imobiliară" implică determinarea prețului de restaurare, de piață sau de lichidare a obiectului finit sau construit, precum și a terenului ocupat de acest obiect. Obiectele de evaluare pot fi orice spații rezidențiale și nerezidențiale, precum și terenuri și diverse structuri rutiere. Nave, apropo, sunt, de asemenea, obiecte imobile. Valoarea obiectului este de obicei clasificată în următoarele categorii:

  • De restaurare - costul construirii unei noi facilități similare.
  • De piața - suma pentru care cel mai probabil va fi posibilă vânzarea obiectul în condițiile concurenței pe piață.
  • De lichidare - costul este mai mic decât media pieței. Valoarea acesteia depinde de termenul stabilit pentru vânzarea obiectului.

Deținând informația fiabilă cu privire la valoarea bunurilor imobile care aparțin dvs., veți putea să le gestionați și să le utilizați mai eficient în scopurile comerciale.

Procedura de evaluare independentă a bunurilor imobile.

Conform regulilor, evaluatorul determină, în primul rând, tipul imobilului și caracteristicile sale, precum și drepturile de proprietate asupra acestuia. Este necesar ca evaluatorul să cunoască scopul pentru care se efectuează evaluarea, precum și modul de utilizare a rezultatelor. Evaluatorul trebuie să colecteze toate informațiile necesare despre obiect, să identifice gradul de uzură și să verifice dacă există restricții privind dreptul de a utiliza și de a dispune proprietatea. Mai departe se verifică aspectul juridic al problemei, se identifică factori străini care pot afecta valoarea obiectului și numai după această se face concluzie.

Pentru o evaluare imobiliară independentă, sunt necesare următoarele documente:

• actul de proprietate sau deținerea unui obiect imobiliar și a unui teren (certificat de proprietate sau contract de închiriere)

• pașaport, în cazul în care clientul acționează ca persoană fizică. Dacă clientul acționează ca persoană juridică, atunci - un certificat de înregistrare persoanei juridice și certificat de înregistrare la autoritățile fiscale.

Cu toate acestea, în procesul de lucru, evaluatorul poate avea nevoie de documente suplimentare.

Clientul trebuie să ia în considerație faptul că raportul de evaluare a proprietății este o concluzie bazată pe opinia profesională a evaluatorului, cunoștințele, experiența, calificările acestuia, precum și pe baza acelor documente despre obiectul care i-au fost oferite pentru muncă. Cazurile în care clientul nu este de acord cu opinia specialistului, având în vedere valoarea bunului care urmează să fie subevaluat, sunt adesea provocate de o cunoaștere incompletă a informațiilor sau prezentarea incompletă a documentelor necesare. De exemplu, adesea în timpul procedurii de evaluare, se stabilește că există o povară sau arestare a bunurilor imobile.

În plus, prețul de proprietate oferit de evaluator, nu este obligatorie, cu excepția cazurilor în care legislația prevede procedura de evaluare obligatorie. Nimeni nu poate obliga proprietarul pentru a vinde proprietatea la prețul specificat în raport. Tranzacția de vânzare și cumpărare depinde întotdeauna de condițiile pieței și de modul de cum se înțeleg cumpărătorul cu vânzătorul.

Agenţi